Biografie (tekst)

Biografie (lang)

N.B. Deze tekst dient integraal te worden overgenomen.

De Nederlandse violiste/altvioliste Marijke Schaap (1989) is een enthousiast en veelzijdig musicus: haar repertoire bestrijkt twee instrumenten en reikt van barok tot modern.

Marijke speelt met o.m. Jelger Blanken, Maarten van Veen, Lars Wouters van den Oudenweijer, Maria-Paula Majoor en Pauline Oostenrijk, en geeft regelmatig kamermuziek- en soloconcerten (de Doelen Rotterdam, Dr. Anton Philipszaal Den Haag), waarbij ze beide instrumenten combineert. Met Bas de Vroome, met wie ze veel concerten geeft, werkte ze in 2019 mee aan een CD, ter gelegenheid van de restauratie van het orgel in de Nieuwe Kerk Delft. Ze soleerde verschillende keren met het koperkwintet van het Residentie Orkest en speelde mee met De Vrienden van Amstel LIVE! 2015.

Marijke heeft een grote liefde voor modern, al dan niet onbekend repertoire en werkt samen met Donemuscomponisten aan het uitgeven en uitvoeren van hun stukken, in programma’s waarin ze haar vakgebieden bij elkaar brengt. Onlangs gaf ze de wereldpremière van het aan haar opgedragen Labyrinth voor soloaltviool van Reza Nakisa, en samen met Jelger Blanken speelde ze de Nederlandse première van Il Re è Morto, het vioolconcert van Luca Stradivari.

Marijke speelt in orkesten als het European Union Chamber Orchestra, het DoelenEnsemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en de Laurenscantorij Rotterdam, en is een veelgevraagd concertmeester en aanvoerder altviool bij diverse semiprofessionele gezelschappen. Ze viel in bij Insomnio, werkte met onder meer Yannick Nézet-Séguin, Gordan Nikolić, Arie van Beek en Etienne Siebens (Nationaal JeugdOrkest), maakt CD-, radio- en tv-opnamen met de orkesten en tourde door Europa en China. Sinds 2014 heeft ze een groot aantal viool- en altleerlingen aan de Nieuwe Muziekschool Alphen.

Marijke studeerde bij Ellen Sielcken en Hans Scheepers, András Czifra (bachelor viool) en Gijs Kramers (altviool), en behaalde in januari 2017 haar master viool en altviool aan Codarts Rotterdam bij Benzion Shamir en Gijs Kramers. Ze nam deel aan concoursen en volgde lessen/masterclasses bij o.m. Christian Tetzlaff, Louis Andriessen, Daan Manneke, Ilya Grubert, Cécile Huijnen, het Ruysdael Kwartet en Walter Reiter (barok). In 2012 behaalde ze haar bachelor Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden.

Marijke bespeelt een Italiaanse viool (1638) en een Zweedse altviool (Robert Paulus, 1895).
www.marijkeschaap.nl

Biografie (kort)

N.B. Deze tekst dient integraal te worden overgenomen.

De (alt)violiste Marijke Schaap (1989) is veelzijdig en enthousiast: haar repertoire bestrijkt twee instrumenten en alle stijlperioden.

Marijke speelt met o.m. Jelger Blanken, Maarten van Veen, Lars Wouters van den Oudenweijer, Pauline Oostenrijk en Bas de Vroome. Met De Vroome werkte ze mee aan een CD. Ze heeft een grote liefde voor modern, onbekend repertoire en werkt met Donemuscomponisten aan publicatie en premières van hun stukken. Onlangs gaf ze de wereldpremière van het aan haar opgedragen Labyrinth voor soloaltviool van Reza Nakisa, en met Jelger Blanken speelde ze de Nederlandse première van Luca Stradivari’s vioolconcert.

Ze speelt o.a. in het European Union Chamber Orchestra, het DoelenEnsemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en de Laurenscantorij, werkte met o.m. Yannick Nézét-Séguin, Arie van Beek en Gordan Nikolić en is een veelgevraagd concertmeester en aanvoerder bij diverse semiprofessionele gezelschappen. Aan de Nieuwe Muziekschool Alphen heeft ze al jaren een groot aantal leerlingen.

Marijke studeerde bij Ellen Sielcken, Hans Scheepers, András Czifra (bachelor viool), Benzion Shamir (master viool) en Gijs Kramers (bachelor en master altviool) en volgde masterclasses bij o.m. Christian Tetzlaff, Daan Manneke en Cécile Huijnen. In 2012 behaalde ze haar bachelor Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden.

Marijke bespeelt een Italiaanse viool (1638) en een Zweedse altviool (Robert Paulus, 1895).
www.marijkeschaap.nl