Biografie (tekst)

Biografie (lang)

N.B. Deze tekst dient integraal te worden overgenomen.

De Nederlandse violiste/altvioliste Marijke Schaap (1989) is een veelzijdig musicus: haar repertoire bestrijkt twee instrumenten en reikt van barok tot modern.

Marijke speelt in orkesten als het European Union Chamber Orchestra, het DoelenEnsemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en de Laurenscantorij Rotterdam, en is sinds 2008 concertmeester bij vele ensembles – waaronder het DUDOK Ensemble Hilversum – en aanvoerder altviool. Ze viel in bij Insomnio, werkte met onder meer Yannick Nézet-Séguin, Gordan Nikolić en Etienne Siebens (Nationaal JeugdOrkest), maakt CD-, radio- en tv-opnamen met de orkesten en tourde door Europa en China. Ze geeft regelmatig kamermuziek- en soloconcerten (de Doelen Rotterdam, Dr. Anton Philipszaal Den Haag) met viool en alt – soms gecombineerd in hetzelfde concert – en speelt veel samen met o.m. Bas de Vroome, die haar in 2019 vroeg mee te werken aan een CD. Ze soleerde verschillende keren met het koperkwintet van het Residentie Orkest, werkte mee aan De Vrienden van Amstel LIVE! 2015 en heeft sinds 2014 een uitgebreide viool- en altklas aan de Nieuwe Muziekschool Alphen.

Marijke studeerde bij Ellen Sielcken en Hans Scheepers, András Czifra (bachelor viool) en Gijs Kramers (altviool), en behaalde in januari 2017 haar master viool en altviool aan Codarts Rotterdam bij Benzion Shamir en Gijs Kramers. Ze nam deel aan concoursen en volgde lessen/masterclasses bij o.m. Christian Tetzlaff, Louis Andriessen, Daan Manneke, Ilya Grubert, Cécile Huijnen, het Ruysdael Kwartet en Walter Reiter. Ondertussen rondde ze een bachelor Italiaanse Taal en Cultuur af aan de Universiteit Leiden.

Marijke heeft een grote liefde voor moderne muziek en werkt met Donemuscomponisten aan het uitgeven en uitvoeren van hun stukken, in programma’s waarin ze haar vakgebieden bij elkaar brengt. Onlangs speelde ze de wereldpremière van het aan haar opgedragen Labyrinth voor soloaltviool van Reza Nakisa, en samen met Jelger Blanken speelde ze de Nederlandse première van het vioolconcert van Luca Stradivari. Sinds juli 2019 bespeelt zij een Italiaanse viool uit 1638; haar Zweedse altviool uit 1895 is gebouwd door Robert Paulus.
www.marijkeschaap.nl 

Biografie (kort)

N.B. Deze tekst dient integraal te worden overgenomen.

De (alt)violiste Marijke Schaap (1989) is veelzijdig: haar repertoire bestrijkt twee instrumenten, van barok tot modern.

Marijke speelt o.a. in het European Union Chamber Orchestra, het DoelenEnsemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en de Laurenscantorij. Ze is sinds 2008 concertmeester en aanvoerder altviool van vele ensembles, werkte met o.m. Yannick Nézét-Séguin en Gordan Nikolić en geeft vaak kamermuziek- en soloconcerten met o.m. Bas de Vroome, die haar vroeg mee te werken aan een CD. Ook speelde ze bij Insomnio en geeft ze les aan de Nieuwe Muziekschool Alphen.

Marijke studeerde bij Ellen Sielcken, Hans Scheepers, András Czifra (bachelor viool), Benzion Shamir (master viool) en Gijs Kramers (bachelor en master altviool) en volgde masterclasses bij o.m. Christian Tetzlaff, Daan Manneke en Cécile Huijnen. In 2012 behaalde ze haar bachelor Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden.

Ze heeft een grote liefde voor moderne muziek en werkt met Donemuscomponisten aan publicatie en premières van hun stukken. Onlangs speelde ze de wereldpremière van het aan haar opgedragen Labyrinth voor soloaltviool van Reza Nakisa, en samen met Jelger Blanken speelde ze de Nederlandse première van het vioolconcert van Luca Stradivari. Marijke bespeelt een Italiaanse viool (1638) en een Zweedse altviool (Robert Paulus, 1895).
www.marijkeschaap.nl