Biografie (tekst)

Biografie (tekst integraal over te nemen)

De Nederlandse (alt)violiste Marijke Schaap (1989) is een enthousiast en veelzijdig musicus: haar repertoire bestrijkt twee instrumenten en reikt van barok tot modern.

Kamermuziek maakte ze met o.m. Maria-Paula Majoor, Lars Wouters van den Oudenweijer, Pauline Oostenrijk, Adriaan Hoek en Bas de Vroome. Met laatstgenoemde werkte ze mee aan een CD (2019), opgenomen ter gelegenheid van de restauratie van het orgel in de Nieuwe Kerk te Delft. Marijke is dol op modern, onbekend repertoire en werkt met Donemuscomponisten aan publicaties en premières van hun stukken. Zo gaf ze de wereldpremière van het aan haar opgedragen Labyrinth voor soloaltviool van Reza Nakisa (2021), en speelde ze met Jelger Blanken de Nederlandse première van Luca Stradivari’s vioolconcert Il Re è Morto.

Ze speelt in (kamer)orkesten als het European Union Chamber Orchestra, de Laurenscantorij Rotterdam, Insomnio, Camerata/Collegium Delft, philharmonie zuidnederland, het DoelenEnsemble en de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en werkte met bekende dirigenten, onder wie Yannick Nézet-Séguin, Gordan Nikolić, Arie van Beek en Etienne Siebens. Ook was ze jarenlang concertmeester bij diverse semiprofessionele gezelschappen, maakte ze CD-, radio- en tv-opnamen met de orkesten en tourde ze door Europa, Turkije en China.

Sinds 2014 geeft ze les aan de Nieuwe Muziekschool Alphen, en in 2023 nam ze de privépraktijk van Julian Top in Oegstgeest over.

Marijke studeerde bij Ellen Sielcken, Hans Scheepers, András Czifra (bachelor viool), Benzion Shamir (master viool) en Gijs Kramers (bachelor en master altviool) en volgde masterclasses bij o.m. Christian Tetzlaff, Louis Andriessen, Daan Manneke, het Ruysdael Kwartet en Cécile Huijnen. In 2012 behaalde ze haar bachelor Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden.

Marijke bespeelt een Italiaanse viool (1638) en een Zweedse altviool (Robert Paulus, 1895).